نشرات زنده
دانلود اپلیکیشن اندروید دانلود اپلیکیشن اندروید
فارسی English عربي

ایرانگردی

آخرین میراث آوینی افغانستان برای فارسی‌ زبانان

به گزارش آی‌فیلم2، کتاب «روزهای نزدیک» خاطرات «یاسمین حسنات»، بانویی از قندهار به قلم «تینا محمدحسینی»، نویسنده افغانستانی با تحقیق «محمد سرور رجایی» چاپ و روانه بازار نشر شد.

«یاسمین حسنات» راوی کتاب که نویسندگی اولیه کتاب را خود برعهده داشته است، در مقدمه کتاب می‌نویسد: «هدف از نگارش خاطرات این‌جانب نیز نشان دادن حضور زنان مسلمان در رویدادهای اخیر است؛ همان‌طور که از ظهور اسلام تا اکنون بوده که این متن روایت حوادث زندگی زنی است که در سرزمین اسلامی افغانستان چشم به دنیا گشوده و بر اساس عقاید و باورهای خود مانند سایر زنان افغانستانی، در طول 32 سال، برای دفاع از حریم اصول و ارزش‌های دینی در کشورش و حقوق هر زنی از این دیار، آماده بوده و نخواسته است لحظه‌ای از زندگی خود را به بی‎‌اعتنایی، اتلاف و بیهودگی بگذراند.

«یاسمین حسنات» از بانوان مبارز و فعال افغانستان در سال 1364 توسط دولت کمونیستی این کشور بازداشت و زندانی شده است. جرم او همکاری با مجاهدینی بود که علیه تجاوز شوروی دست به قیام زده بودند. خانم حسنات در دهه 50 زندگی خود یک مؤسسه فرهنگی، یک موسسه خیریه و چندین مرکز آموزشی فرهنگی در کارنامه خود دارد و  سال 1398 به عنوان یکی از برگزیدگان چهارمین جایزه جهانی گوهرشاد تجلیل شد.

محمد سرور رجائی

در بخشی از کتاب این‌طور می‌خوانیم: «متوجه شدم به خانواده‌ام خبر داده‌اند که پس از دادگاه به حبس محکوم شده‌ام. آنها مدام دلداری‌ام می‌دادند خواهرهایم ناراحت بودند؛ ولی طوری صحبت می‌کردند که دلگیر نشوم. با وجود اینکه مایل به رفتن نبودند، با قلب‌های پریشان از هم خداحافظی کردیم. باز درِ محوطه قفل شد. حدود ده روز بعد دوباره در باز شد و چند نفر به نمایندگی از محاکمه سیار حکومت کمونیستی وارد حیاط شدند. آن‌ها برای اینکه به من اطلاع دهند چرا آنجا ماندگار شده‌ام، از وسط پرونده‌ام برگه ابلاغ جرم را برداشتند و خواندند: «یاسمین حسنات، فرزند غلام‌نبی نظر به جرم اتفاق در قیام مسلحانه علیه جمهوری دموکراتیک خلق افغانستان با متکی به ماده 175 قانون جزای افغانستان، به مدت پنج سال حبس محکوم شده‌اید. بدین وسیله این حکم به شما ابلاغ می‌گردد.»

انتشار کتاب «روزهای نزدیک» با اقبال جامعه فارسی‌زبان همراه بوده است. احمد مدقق، نویسنده، در صفحه شخصی خود درباره این کتاب نوشته است: با شنیدن و دیدن خبر انتشار این کتاب اشک ریختم. بیش از هر زمان دیگری جای خالی دوستم «محمد سرور رجایی» را حس می‌کنم. مطمئنم این کتاب بخشی از باقیات صالحات آن مجاهد و اهل فرهنگ است. 

وی ادامه داده است: بازنویسی عالی و فنی خانم تینا محمدحسینی، نویسنده توانای افغانستانی هم از نقاط قوت این کتاب است. این کتاب را بخوانید و چهره دیده ناشده زن افغانستانی را ببینید. زنی که در عین حفظ ارزش‌های دینی و ملی، نقشی فعال در جامعه داشت و دارد. 

محمد سرور رجائی

قرار است رونمایی از این کتاب به همراه کتاب «کاغذ پران»، مجموعه اشعار زنده‌یاد رجایی برای گروه سنی کودک روز پنجشنبه، 11 تیرماه، همزمان با سومین سالروز درگذشت زنده‌یاد محمدسرور رجایی در حسینیه هنر برگزار شود.

در این مراسم که در قالب سه بخش تلاش‌ها و فعالیت‌های مرحوم رجایی در حوزه شعر و ادب، زنان افغانستان و روایت فرهنگ مشترک دو ملت برگزار می‌شود، علی محمد مؤدب به عنوان کارشناس بخش شعر و ادب، سیداحمد مدقق به عنوان راوی خون شریکی و تینا محمدحسینی به عنوان کارشناس بخش زنان در این نشست حضور داشته و سخنرانی می‌کنند.

«محمد سرور رجایی» که اهالی فرهنگ و ادب از او به عنوان «آوینی افغانستان» یاد می‌کنند متولد 1348 کابل بود. وی از سال 1373 به ایران مهاجرت کرده بود و مدیریت خانه ادبیات افغانستان، مدیریت دفتر شعر و داستان افغانستان در حوزه هنری و از اعضای دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی و نیز عضو هیأت تحریریه مجله‌های سوره و راه بود و ده‌ها مقاله یادداشت و گزارش درباره روابط فرهنگی ایران و افغانستان با عنوان کتاب «راوی خون شریکی» در دو جلد از او به یادگار مانده است.

مرحوم رجایی در کنار توجه به حوزه زبان فارسی و ادبیات مقاومت، در حوزه ادبیات کودک میز فعال بود. مجله "باغ"، اولین مجله ویژه کودکان افغانستانی به همت او منتشر شده است. "کاغذپران" از جمله آثاری است که انتشارات راه یار در دسترس علاقه‌مندان قرار خواهد داد.

این شاعر، نویسنده و ادیب شهیر افغانستانی در تاریخ 7 اسد(مرداد) 1400 بر اثر ابتلا به ویروس کرونا در 52 سالگی درگذشت.

منبع: خبرگزاری تسنیم

سمیه غفوری زاده

این مطلب را به اشتراک بگذارید